Ben je een hondenliefhebber en op zoek naar de beste tips en adviezen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Van het kiezen van voer tot het herkennen van stresssignalen en socialisatie, hier deel ik mijn inzichten als ervaren hondentrainer.


Ontdek nieuwe onderwerpen en blijf op de hoogte van de nieuwste items op mijn blog. Verrijk je kennis over je favoriete huisdier met Hondenschool Focus!

Voetjes van de vloer! Bescherm je hond tegen brandwonden door heet asfalt.

De zomer is heerlijk om buiten te zijn, maar voor onze honden brengt het ook risico’s met zich mee, vooral als het gaat om heet asfalt. Wat voor ons gewoon een warme stoep lijkt, kan voor een hond ernstige brandwonden aan de voetzolen veroorzaken.


Waarom is asfalt zo gevaarlijk?

Asfalt kan enorm opwarmen in de zon. Bij een buitentemperatuur van 25°C kan het asfalt al 50°C worden. Bij 31°C loopt dit zelfs op tot bijna 63°C! Honden lopen hier met blote voetzolen overheen en dat kan al binnen seconden schade aanrichten.


Wist je dat?
Als jij je hand niet 5 seconden op het asfalt kunt houden zonder pijn, dan is het te heet voor je hond.

Wanneer kun je het beste wandelen?

Wel doen:

  • Vroeg in de ochtend (voor 10:00 uur)
  • Laat in de avond (na 20:00 uur)

🚫 Niet doen:

  • Wandelen tussen 11:00 en 18:00 uur
  • Spelen, lopen of trainen op asfalt, steen of zand

Zoek liever de schaduw op, loop in het bos of op grasvelden en neem altijd water mee voor onderweg.

Tips om de pootjes te beschermen:

Hydrateer de voetzooltjes
Gebruik regelmatig een speciale
pootzalf voor honden. Dit houdt de voetzolen soepel en voorkomt barsten, uitdroging en oververhitting. Er zijn diverse natuurlijke balsems op de markt, die snel intrekken en geen vettige laag achterlaten.


Inspecteer de pootjes dagelijks
Controleer na elke wandeling op roodheid, blaren of wondjes. Bij twijfel: spoel de pootjes af met koel (niet ijskoud) water en laat je hond rusten.


Overweeg hondenschoentjes

Voor sommige honden kunnen beschermende schoentjes een oplossing zijn. Let er wel op dat je hond eraan moet wennen en gebruik ze niet de hele dag.

Gebruik een hondenbuggy of draagtas
Voor kleine honden is een hondenbuggy of draagtas een ideale oplossing op hete dagen. Zo voorkom je dat je hond moet lopen over warm asfalt, terwijl je toch samen op pad kunt. Dit is ook handig wanneer je hond snel oververhit raakt of herstellende is van een blessure. Zorg wel dat je regelmatig pauzeert in de schaduw en voldoende water meeneemt. 🚫
Let op: Dek de buggy nooit volledig af met doeken of hoezen in de warmte! Hoewel het verleidelijk is om schaduw te creëren, kan de temperatuur in een afgesloten buggy razendsnel oplopen, net als in een auto. Kies liever voor een buggy met goed ventilerende mesh-zijkanten en zorg voor voldoende luchtcirculatie.

Extra tips voor warme dagen

  • Geef voldoende vers drinkwater en neem een drinkbakje mee.
  • Vermijd overmatige inspanning of training.
  • Laat je hond nooit achter in de auto, ook niet eventjes.
  • Zorg thuis voor koele plekken, bijvoorbeeld met een koelmat of ventilator.
  • Sproei regelmatig met een verkoelende spray (bijvoorbeeld op de vacht of buik).


Tot slot

Zomerpret is pas écht leuk als het veilig is, ook voor je hond. Door bewust om te gaan met de hitte en het hete asfalt, voorkom je pijnlijke pootjes en oververhitting. Kleine moeite, groot verschil!


Geniet van de zomer, maar wel op hondvriendelijke tijden en plekken!

door Carolien Bruggeman 24 juni 2025
Een hond plast niet alleen om zijn blaas te legen, het is ook een belangrijke vorm van communicatie. Voor honden is geur net zo belangrijk als voor ons Social Media is. Het is dus niet zomaar wat ‘plassen tegen een boom’, daar zit vaak veel meer achter.
door Carolien Bruggeman 8 mei 2025
Je leert je hond iets nieuws. Je hebt een koekje in je hand, je zegt enthousiast “zit!” en… je hond kijkt je vragend aan. Geen zit. Geen idee wat je bedoelt. Huh? Dat is precies waarom ik deze blog schrijf.
door Carolien Bruggeman 1 mei 2025
“Hoe leer ik mijn hond af om tegen mensen op te springen?” Of het nou gaat om een enthousiaste puppy of een volwassen hond die bij elke begroeting omhoog vliegt, het gedrag kan flink in de weg zitten. Zeker als het leidt tot krassen, vieze kleding of zelfs omver gelopen kinderen. Maar voordat we naar de oplossing gaan, moeten we even terug naar de basis: waarom doet je hond dit eigenlijk?
Meer blogs weergeven