Ben je een hondenliefhebber en op zoek naar de beste tips en adviezen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Van het kiezen van voer tot het herkennen van stresssignalen en socialisatie, hier deel ik mijn inzichten als ervaren hondentrainer.
Ontdek nieuwe onderwerpen en blijf op de hoogte van de nieuwste items op mijn blog. Verrijk je kennis over je favoriete huisdier met Hondenschool Focus!
Waarom bijten honden in alles, vooral puppy's?

Wanneer een nieuwe hond of puppy in je leven komt, betreedt hij een geheel nieuwe wereld. Dit avontuur is opwindend, soms beangstigend en vraagt tijd om te wennen. Vooral puppy's gebruiken hun mond om hun omgeving te ontdekken en bijten is een natuurlijk onderdeel van dit proces. Laat ik eens dieper ingaan op waarom honden bijten en hoe je hiermee om kunt gaan.
Het ontdekken van de wereld
Honden en vooral puppy's, verkennen hun omgeving met hun neus en mond. In hun nest leren pups door te spelen met hun moeder en nestgenoten. Als een pup te hard bijt, piept het gebeten broertje of zusje en stopt het spel. Zo leert de pup dat hij zachter moet bijten als hij verder wil spelen.
Bij jou thuis moet je hond deze lessen opnieuw leren. Je hond wil graag met jou spelen, maar ook dit moet hij leren. Sommige rassen, zoals een Jack Russell Terriër, Boxers en Labradors, spelen van nature wat ruwer. Puppytandjes zijn vlijmscherp, dus het is belangrijk om altijd met een speeltje te spelen in plaats van met je handen. Als je pup toch in je handen bijt, roep dan overdreven en hard "Auw!" en stap weg. Hiermee imiteer je het gedrag van zijn nestgenoten en leert de pup dat het spel stopt als hij te hard bijt.
Bijten om aandacht
Soms bijt je hond in je handen, enkels of kleren omdat hij aandacht wil. Zelfs negatieve aandacht, zoals mopperen of je handen wegtrekken, kan dit gedrag juist versterken. Hij leert dan: "Als ik bijt, gebeurt er iets!" Reageer daarom kalm en voorspelbaar. Zeg bijvoorbeeld duidelijk “Auw!” of “Hé, dat doet pijn,” en neem even afstand. Blijf rustig, zonder te mopperen of oogcontact te maken. Soms is het nodig om je pup even een korte pauze te geven, zodat hij leert dat bijten betekent dat het spel stopt. Je kunt je hond dan
heel even in een veilige, rustige ruimte
zetten, zoals de keuken of hal of een plek zonder prikkels. Deze pauze duurt maximaal twee minuten. Daarna haal je hem er weer vrolijk bij en bied je bijvoorbeeld een speeltje aan waarop hij wél mag bijten. Zo help je hem om beter gedrag aan te leren.
🦴 Tip: Zorg dat je altijd iets bij de hand hebt waar je pup op mag kauwen of in mag bijten. Zo voorkom je dat hij jouw handen of kleding kiest als bijtspeelgoed.
Overprikkeling
Puppy's kunnen ook bijten als ze overprikkeld zijn. Een pup slaapt tot 20 uur per dag en kan overprikkeld raken na een lange wandeling, veel bezoek of lawaaiige kinderen. In zo'n geval kun je je pup even rust geven in de bench of een andere favoriete slaapplek met een botje of Kong om op te kauwen. Laat je hond nooit zonder toezicht op een dierlijk bot kauwen! Dit omdat hij kan stikken of zijn tanden kan beschadigen. Door toezicht te houden, kun je snel ingrijpen als er problemen ontstaan. Sowieso is het raadzaam om toezicht te houden als je hondje speelt met elk soort honden speelgoed.
Wat moet je zeker niet doen?
Het is belangrijk te onthouden dat je hond de huisregels nog moet leren. Hij weet niet dat jij het niet leuk vindt als hij ergens op bijt. Vermijd daarom de volgende acties:
- Je hond ruw wegduwen
- Je hand diep in zijn mond steken
- Zijn mond dichtknijpen
- Hem op zijn rug leggen
- Boos roepen op hem
Wat moet je wel doen?
Bijten is een normaal gedrag voor een hond om de wereld te verkennen. Hier zijn enkele tips om dit gedrag in goede banen te leiden:
- Leid je hond af of ruil het bijtgedrag met speelgoed waarin hij wel mag bijten
- Verwijder gevaarlijke objecten zoals elektriciteitskabels, snoeren en veters uit zijn bereik
- Voorkom dat hij in de fout gaat door zoveel mogelijk spullen op te bergen.
- Roep hard en overdreven "Auw!" en stap weg als hij te hard bijt
- Zet je hondje heel even (max 2 minuten) in een prikkelarme ruimte
Met deze aanpak leer je je hond op een positieve manier hoe hij zich moet gedragen en zorg je ervoor dat het bijten afneemt. En onthoud consistentie is hierbij de sleutel tot succes.
Wil je meer leren over het gedrag en de opvoeding van je hond? Schrijf je in bij Hondenschool Focus voor één van mijn leerzame cursussen en geniet van waardevolle tijd samen met je trouwe viervoeter!
