Ben je een hondenliefhebber en op zoek naar de beste tips en adviezen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Van het kiezen van voer tot het herkennen van stresssignalen en socialisatie, hier deel ik mijn inzichten als ervaren hondentrainer.


Ontdek nieuwe onderwerpen en blijf op de hoogte van de nieuwste items op mijn blog. Verrijk je kennis over je favoriete huisdier met Hondenschool Focus!

Stressignalen bij honden en hoe je ze herkent

Of je nu een nieuwe hondenbezitter bent of al een tijdje een trouwe viervoeter hebt, het begrijpen van de lichaamstaal van je hond is essentieel voor een gelukkige en gezonde relatie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het herkennen van stresssignalen. Honden kunnen om verschillende redenen stress ervaren, zoals onbekende omgevingen, nieuwe mensen of dieren, harde geluiden en zelfs bepaalde interacties met hun eigenaren. Laat ik de meest voorkomende stresssignalen bij honden beschrijven en wat ze betekenen.

Waarom is het belangrijk om stresssignalen te herkennen?

Net als mensen kunnen honden stress ervaren, wat een negatieve invloed kan hebben op hun welzijn en gedrag. Door stresssignalen vroegtijdig te herkennen, kun je als eigenaar de nodige stappen ondernemen om je hond te kalmeren en zijn comfort te verbeteren. Dit helpt niet alleen om ongewenst gedrag te voorkomen, maar versterkt ook de band tussen jou en je hond.


Veelvoorkomende stresssignalen bij honden:

  1. Gapen is niet altijd een teken dat je hond moe is. Vaak is het een manier om stress te verminderen. Als je hond gaapt in een situatie waarin hij zich ongemakkelijk voelt, probeer dan de oorzaak van de stress te achterhalen en deze te verminderen.
  2. Het snel aflikken van de lippen zonder dat er voedsel in de buurt is, kan een teken van nervositeit of stress zijn. Let op deze subtiele aanwijzing, vooral als deze samen met andere stresssignalen voorkomt.
  3. Hoewel hijgen normaal is na inspanning of bij warm weer, kan overmatig hijgen in een rustige omgeving een indicatie zijn van stress. Probeer je hond dan te kalmeren en de situatie te evalueren.
  4. Honden gebruiken hun oren om hun stemming te uiten. Als de oren plat naar achteren liggen, kan dit betekenen dat je hond angstig of gestrest is. Let op de algehele lichaamstaal van je hond voor een beter beeld.
  5. Als je hond vaak wegkijkt of vermijdt om oogcontact te maken, kan dit een teken van stress zijn. Het wegkijken helpt de hond om kalm te blijven in een stressvolle situatie.
  6. Bevriezen of plotseling stoppen met bewegen kan een teken zijn dat je hond zich bedreigd voelt. Dit is een manier voor je hond om te proberen de situatie te begrijpen en te beslissen wat hij moet doen.
  7. Een staart die laag gehouden wordt of tussen de benen zit, wijst vaak op angst of onzekerheid. Probeer je hond gerust te stellen en de oorzaak van de stress te identificeren.
  8. Soms kunnen honden beginnen te krabben of zichzelf te likken als een manier om met stress om te gaan. Als dit gedrag frequent of obsessief wordt, kan dit wijzen op een verhoogd stressniveau.


Hoe help je je hond?

  1. Zorg ervoor dat je hond een veilige en comfortabele plek heeft waar hij zich kan terugtrekken wanneer hij zich gestrest voelt. Dit kan een rustige kamer zijn of een comfortabele mand.
  2. Let op de situaties die stress bij je hond veroorzaken. Door deze triggers te herkennen, kun je proberen ze te vermijden of je hond geleidelijk aan deze situaties laten wennen.
  3. Beloon je hond voor kalm gedrag en probeer stressvolle situaties te associëren met positieve ervaringen, zoals traktaties of speeltijd.
  4. Consistentie en Routine Honden gedijen op voorspelbaarheid en routine. Probeer een consistent dagritme aan te houden om je hond een gevoel van veiligheid en stabiliteit te geven.
  5. Het is helemaal goed om je hond te steunen als hij gestrest is. Laat je hond weten dat je er voor hem bent en bied geruststelling. Maar pas op dat je niet overdrijft en zijn angst voedt door te overbezorgd te zijn. Zorg voor een balans, geef je hond de ruimte om te leren omgaan met stressvolle situaties zonder hem te 'pamperen'.
  6. Forceer je hond niet in stressvolle situaties en wees geduldig terwijl hij leert omgaan met zijn omgeving. Begrip en geduld van jouw kant zijn cruciaal voor het welzijn van je hond.

Het begrijpen en reageren op stresssignalen kan een wereld van verschil maken in het leven van je hond. Bij Hondenschool Focus help ik je graag verder met het leren lezen van de lichaamstaal van je hond en bied ik ondersteuning en training om een harmonieuze relatie tussen jou en je viervoeter te bevorderen.


Voor meer informatie en tips, aarzel niet om contact met mij op te nemen of één van mijn cursussen bij te wonen!

door Carolien Bruggeman 15 april 2025
Pasen staat voor gezelligheid, samen zijn én... eieren zoeken! Maar wist je dat ook jouw hond volop kan meegenieten van dit vrolijke voorjaarfeest? In deze blog geef ik je leuke ideeën, handige tips en verrassende weetjes voor een hondvriendelijk Pasen.
door Carolien Bruggeman 31 maart 2025
De staart van een hond is een belangrijk onderdeel van de communicatie, ook wel hondentaal genoemd. Net als wij mensen met woorden en gezichtsuitdrukkingen praten, gebruikt een hond zijn lichaam. En hoewel een vrolijk kwispelende staart vaak een teken van blijheid is, betekent het lang niet altijd dat je hond zich prettig voelt.
door Carolien Bruggeman 17 maart 2025
Jouw trouwe viervoeter heeft, net zoals wij mensen, een voorkeur voor bepaalde slaaphoudingen. Maar wist je dat deze houdingen veel zeggen over het karakter, het gevoel en de mentale staat van je hond? In deze blog lees je wat de meest voorkomende slaaphoudingen zijn en wat ze betekenen.
Meer blogs weergeven